Hacemos que las mujeres cuenten
La Diputació premia a 24 dones per la seua contribució al desenvolupament social, econòmic i cultural del medi rural
- En el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals, la diputada Eli García destaca “l’esperit emprenedor i la defensa dels drets de les dones” que se’ls reconeix a les guardonades
- La Beneficència acull l’acte de lliurament dels primers premis del programa de l’àrea d’Igualtat ‘Fem que les dones compten’, en el qual col·labora Fademur i els ajuntaments i ens locals
La Diputació de València, a través de l’àrea d’Igualtat que dirigix Eli García, ha guardonat este divendres a 24 dones de les comarques de La Serranía, L’Hoya de Buñol-Chiva i Requena-Utiel per la seua important contribució en el desenvolupament econòmic, social i cultural del medi rural. El reconeixement s’emmarca en el programa ‘Fem que les dones compten’, una iniciativa de l’àrea provincial d’Igualtat en col·laboració amb ajuntaments, ens locals i la Federació d’Associacions de Dones Rurals (FADEMUR).
L’acte de lliurament d’estos premis, que ha tingut lloc a la sala Alfons el Magnànim de la Beneficència amb la diputada d’Igualtat, Eli García, com a amfitriona, acompanyada pel diputat de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, i responsables locals, pretén “visibilitzar l’esperit emprenedor i la defensa dels drets de les dones” que les guardonades posen de manifest cada dia en les seues comunitats, en un entorn en el qual són carismàtiques per als seus veïns i veïnes.
La responsable provincial d’Igualtat ha posat en valor la trajectòria vital de les dones guardonades per la Diputació, les històries de les quals “mereixen ser contades i recordades, així com l’impacte positiu en el seu entorn en la lluita per garantir la igualtat d’oportunitats”. Eli García ha agraït la col·laboració de FADEMUR i dels ajuntaments i ens locals que han seleccionat a les candidates proposades per a rebre estos primers premis del projecte ‘Fem que les dones compten’.
En paraules de la diputada, “l’aportació de les dones hui guardonades i de moltes altres dels nostres pobles i comarques afavorix una igualtat real en matèria d’accés a l’ocupació i facilita la conciliació de la vida personal, familiar i laboral en un escenari de corresponsabilitat entre dones i homes”. La celebració de l’acte el 15 d’octubre no ha sigut casual, ja que servix per a commemorar el Dia Internacional de les Dones Rurals, establit per l’ONU en 2007.
Les premiades
La presidenta de FADEMUR, Regina Campos, ha avançat que esta primera edició dels premis és només “l’inici d’un programa que vol estendre’s per altres comarques d’interior”, al mateix temps que ha destacat l’enorme valor dels guardons ja que a les premiades “les han triades les seues veïnes i veïns”.
Entre elles, la primera presidenta de la cooperativa agroalimentària de Camporrobles; una professora de música que ha recuperat les cançons i jocs populars de Fuenterrobles; emprenedores que han alçat els seus negocis hostalers a Chera, Alborache i Buñol; i una farmacèutica rural que al seu torn és empresària en el cultiu de la taronja. El seu dia a dia és una llavor que aporta en la lluita per la Igualtat; els seus noms referents als seus pobles, com el de Josefina, que als seus 89 anys es resistix a abandonar la primera línia del seu comerç, en el qual continua atenent.
Els guardons entregats per l’àrea provincial d’Igualtat es dividixen en tres categories, una que reconeix la trajectòria de les dones premiades, una altra que valora la capacitat emprenedora i una tercera que destaca l’aportació en la defensa de la igualtat i els drets de les dones. En la primera categoria, denominada ‘Tota una vida’, s’inclouen les històries de María Ibáñez, de 97 anys i natural de Caudete de las Fuentes; Josefina Huerta (89 anys) de Requena; Delia García (75) de Buñol; Asunción Lázaro (71) d’Alcublas; María Pilar Soriano (68) de Siete Aguas; Otilia Blasco (59) i Carmen Loreto (50) de Venta del Moro; Mª del Pilar Marín (54) de Villar del Arzobispo; Marivi Blasco (47) de Yátova; i Amparo Máñez (64) de Sot de Chera.
En la categoria de ‘Dona Emprenedora’, el reconeixement ha sigut per a Aurora Romero (64) d’Alborache; Josefina Cervera (57) de Gestalgar; Paz Martínez (42) de Villar del Arzobispo; María de las Nieves Polo (39) de Titaguas; i Diana Catherine (61) de Chera.
Finalment, els guardons com a ‘Defensora dels Drets i la Igualtat’, una categoria que reconeix a les dones que “trenquen amb els rols assignats ocupant espais masculinizats i promovent la igualtat d’oportunitats”, han recaigut en Rosa Ruiz (81) i Mª Ángeles García (59) de Camporrobles; María Antonieta Gómez (73) de Fuenterrobles; Ángeles Alarcón (72) de Chiva; Mª Emilia Pedrón (68) de l’aldea de Los Pedrones a Requena; Mª del Carmen Álvaro (55) d’Aras de los Olmos; Margareth Martí (44) de Cheste; i Amparo Cloquell (23) de Losilla de Aras.
Visites comarcals
En les últimes setmanes, la diputada d’Igualtat, Eli García, s’ha desplaçat a les comarques d’interior per a acostar als ajuntaments i mancomunitats els projectes que la Diputació té en marxa en l’àmbit de la dona rural, cas del programa ‘Fem que les dones compten’ que l’àrea d’Igualtat desenvolupa en col·laboració amb FADEMUR i els propis ens locals.
En este recorregut comarcal, la responsable d’Igualtat s’ha reunit amb alcaldes, alcaldesses, presidents i presidentes de mancomunitats, regidores i regidors i personal tècnic dels ens locals, des d’ADL’s a treballadores socials i agents d’Igualtat, amb la finalitat d’informar-los d’iniciatives com l’estudi sobre la situació de la dona rural en municipis d’interior de menys de 3.000 habitants, elaborat pel Vicerectorat de Projecció Territorial de la Universitat fruit d’un conveni amb la Diputació, o el programa ‘Juntes Millor’ de formació en cooperativisme, impulsat per FEVECTA i la institució provincial.
En estes trobades, Eli García ha aprofitat per a abordar les novetats de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, en el cas dels ajuntaments que formen part de la mateixa, i per a incentivar l’adhesió dels que encara no s’han sumat a esta plataforma que compta ja amb pràcticament la meitat dels municipis de la província.